Vochtwerende verf
Heeft u last van vocht in huis of wilt u vochtige muren voorkomen? Dan kan waterwerende verf een oplossing bieden! Gebruik de verf als coating in vochtige ruimtes zoals de badkamer of de kelder. Daarnaast werkt de verf tegen schimmel. Echter is het wel van belang om eerst de oorzaak van het vochtprobleem te achterhalen. U kunt hiervoor een vochtexpert inschakelen.
Start nu uw gratis offerteaanvraag.
Op deze pagina vindt u meer informatie over waterdichte verf. U leest alles over de toepassing van vochtwerende verf op de buitenmuur en de binnenmuur en welke kosten er aan verbonden zijn. Tot slot vindt u handige tips om zelf vochtwerende verf aan te brengen!
- 1. Wat is vochtwerende verf?
- 1.1 De voordelen
- 2. Wanneer kiezen voor waterafstotende verf?
- 3. Vochtwerende verf voor bestaande vochtproblemen
- 3.1 Vochtige binnen- en buitenmuren
- 3.2 Schimmelvorming
- 4. Vochtproblemen voorkomen met verf
- 4.1 Kelder
- 4.2 Badkamer
- 4.3 Muren beschermen
- 5. Wat kosten vochtwerende verf?
- 6. Schilderen met de verf: handige tips!
Wat is vochtwerende verf?
Vochtwerende verf heeft damp-open eigenschappen, hierdoor droogt vocht sneller uit. Het beschermt zowel binnen- als buitenmuren tegen vocht. Waterafstotende verf werkt preventief tegen vochtproblemen. Helaas is het niet altijd een oplossing voor een vochtprobleem. In sommige gevallen dient vochtwerende verf te worden toegepast in combinatie met andere vochtbestrijdingsmethoden. Vochtwerende verf is verkrijgbaar voor binnen- en buitenmuren.
Voordelen waterafstotende verf
- Voorkomt vochtproblemen
- Pakt bestaande vochtproblemen aan
- Beschermt binnenmuren en plafonds
- Beschermt buitenmuren en de gevel
- Vuil hecht zich minder goed aan de muur
- Verbergt vochtige kringen in de muur
- Geen schimmels
- Gemakkelijk schoonmaken
- Eenvoudig zelf aan te brengen
Wanneer vochtwerende verf aanbrengen?
Vochtwerende verf kan preventief tegen vochtproblemen worden ingezet. Heeft u last van vocht in huis? Niet bij alle soorten vochtproblemen biedt waterafstotende verf een oplossing. De verf wordt toegepast bij zowel bestaande vochtproblemen als voor het voorkomen van vochtproblemen. U kunt ervoor kiezen om vochtwerende verf aan te brengen in de volgende situaties:
- Vocht in huis voorkomen
- Condensatievocht
- Doorslaand vocht
- Schimmelvorming
- Donkere kringen op muren en plafonds
- Op gevels die poreus zijn
Wilt u een vochtexpert inschakelen?
Vochtwerende verf voor bestaande vochtproblemen
Vochtwerende verf wordt vaak ingezet bij bestaande vochtproblemen. Bij vochtproblemen zoals condens, doorslaand vocht en opstijgend vocht kan waterafstotende verf goed ondersteunen. Een veelvoorkomend gevolg van vocht in huis is het ontstaan van schimmel. Schimmels verdwijnen als sneeuw voor de zon als u gebruik maakt van vochtwerende verf.
Vochtige muren
Er zijn verschillende soorten vochtproblemen die zowel op binnen- als buitenmuren kunnen ontstaan.
- Condensatievocht: in ieder huis ontstaat condens, vaak zichtbaar op ramen en spiegels. Condens kan zorgen voor vochtplekken op uw binnenmuren. Waterafstotend verf zorgt ervoor dat condens de muur niet kan binnendringen.
- Doorslaand vocht: dit type vocht dringt via de buitenmuur uw woning binnen. Door het aanbrengen van vochtwerende verf beschermt u de buitenmuur tegen weersinvloeden en voorkomt u dat het vocht naar binnen slaat. Door de verf ook aan te brengen op de binnenmuur, voorkomt vochtplekken en schimmelvorming op de binnenmuur. Vochtwerende verf kan problemen met doorslaand vocht volledig oplossen.
- Opstijgend vocht: als u last heeft van opstijgend vocht, biedt vochtwerende verf op zich geen oplossing. Het is belangrijk om het onderliggende probleem eerst aan te pakken, door muren injecteren of muren onderkappen. Daarna geeft u vocht geen kans meer door het aanbrengen van vochtwerende verf op uw binnenmuur.
Schimmelvorming
Waterafstotend verf kan bij schimmelvorming een uitkomst bieden. Het voordeel van vochtwerende verf is dat schimmelplekken verdwijnen. Daarnaast is de kans klein dat de schimmels terug keren, omdat zij zich voeden met vocht. Echter is het wel van belang dat u de schimmel verwijderd voor dat u begint met het aanbrengen van de verf, anders heeft het geen effect.
Vochtproblemen te voorkomen met verf?
De werking van vochtwerende verf zorgt ervoor dat vocht muren, plafonds en gevels niet kan binnendringen. Het stoot water af. Op deze manier kunt u vochtwerende verf preventief inzetten om een vochtprobleem te voorkomen. In vochtige ruimtes, zoals badkamers, kelders en keukens komt de vochtwerende verf tot zijn recht. De verf zorgt voor een beschermlaag op zowel binnen- als buitenmuren. Uw gevel wordt minder snel poreus waardoor vocht geen kans krijgt.
Kelder
De muren van uw kelder zijn niet altijd goed bestand tegen vocht. Kelders zijn vaak vochtig door lekkage, regen of grondwater. De naden in kelders zijn vaak niet meer helemaal waterdicht, waardoor het vocht in de muren kan trekken. Vochtwerende verf is daarom uitermate geschikt voor keldermuren. Door het aanbrengen van deze waterafstotende laag voorkomt u dat vocht in de muur trekt.
Badkamer
Badkamers zijn vaak vochtige ruimtes waar veel condens ontstaat, bijvoorbeeld tijdens het douchen. Een ventilatiesysteem is daardoor niet altijd voldoende om al het overtollige vocht af te voeren. U ziet vaak schimmelplekken op de muren of plafonds van badkamers. Het aanbrengen van vochtwerende verf in uw badkamer voorkomt dat vocht in de muren trekt en er zo schimmel ontstaat. Daarnaast is de verf ook geschikt voor het verwijderen van schimmel.
Muren beschermen
Vochtwerende verf heeft een waterafstotende werking. Daarnaast voorkomt het dat vocht in de muur kan trekken, zowel bij binnen- als buitenmuren. Uw gevel en buitenmuren worden volledig blootgesteld aan alle weersinvloeden van het Belgische klimaat. Hierdoor kunnen gevels poreus worden, waardoor vocht naar binnen kan. Vochtwerende verf beschermt uw gevel en het metselwerk. De binnenmuren in uw woning worden dankzij vochtwerende verf beschermt tegen vocht en schimmel. Ook zal de verf niet meer afbladeren.
Vochtwerende verf: prijs
Wat kost vochtwerende verf? De prijs voor waterafstotende verf ligt rond de €250,- per 10 liter. Hoeveel vierkante meter u met één pot verf kunt verven hangt van diverse factoren af. De belangrijkste factor is de ondergrond. Is de ondergrond vlak en stabiel? Hoe zit het met de porositeit van de ondergrond? De tweede factor is het type verf en hoeveel lagen er nodig zijn. Een vochtexpert kan u het beste adviseren. Zo weet u zeker dat u de goede verf kiest!
Aanbrengen van vochtwerende verf: handige tips!
Gaat u zelf aan de slag met het aanbrengen van vochtwerende verf? Hieronder volgt een handig stappenplan. Allereerst is het van belang om de oorzaak van het vochtprobleem aan te pakken. Een vochtexpert kan samen met u kijken waar het probleem vandaan komt. Zoals eerder genoemd kan vochtwerende verf niet bij ieder vochtprobleem een uitkomst bieden.
- Stap 1: Zorg voor een stabiele ondergrond. Eventuele beschadigingen moeten worden weggewerkt. Doet u dit niet, kan het vocht via deze beschadigingen alsnog naar binnen
- Stap 2: Maak het oppervalk goed schoon en vet vrij
- Stap 3: Bij sommige soorten vochtwerende verf wordt aangeraden om een voorstrijkmiddel te gebruiken, zodat de verf zich beter hecht. Volg de instructies op de verpakking
- Stap 4: Bij sommige soorten vochtwerende verf wordt aangeraden om een voorstrijkmiddel te gebruiken, zodat de verf zich beter hecht. Volg de instructies op de verpakking
- Stap 5: Laat de eerste laag vervolgens goed drogen, volgens aanwijzingen op de verpakking
- Stap 6: Als de eerste laag goed is opgedroogd, kunt u beginnen met de tweede laag. Vaak zijn twee lagen voldoende
- Stap 7: Laat ook de tweede laag goed drogen
- Stap 8: U kunt nu het eindresultaat bewonderen!
Muren laten behandelen met vochtwerende verf? Gratis offertes vergelijken!
Kreeg u schrik van het bovenstaande stappenplan maar wilt u toch uw muren behandelen met vochtwerende verf? Bij ons ontvangt u gratis en vrijblijvend offertes aan van vochtexperts uit uw regio! Vergelijk en bespaar tot wel 40% op de kosten.