Mechanische ventilatie
Heeft u interesse in de mogelijkheden van mechanische ventilatie? Of heeft u net een nieuwe woning, en wilt u weten hoe u het mechanische ventilatiesysteem het beste kunt onderhouden? Mechanische ventilatiesystemen voeren automatisch vervuilde lucht af en vervangen deze voor frisse, schone lucht.
Wilt u een mechanische ventilatie laten aanleggen of onderhouden? Start nu uw gratis offerteaanvraag.
Vergelijk offertes van vochtspecialisten uit uw regio en bespaar tot wel 40%. Op deze pagina leest u meer over de werking van mechanische ventilatie, het reinigen en eventueel vervangen de ventilatiebox en het systeem, waarop u moet letten, 5 tips voor schone lucht in huis en tot slot hoe u kunt besparen op mechanische ventilatie.
- 1. Hoe werkt mechanische ventilatie?
- 2. Hoe en hoe vaak mechanische ventilatie reinigen?
- 3. Wanneer mechanische ventilatie vervangen?
- 4. Ventilatiebox vervangen, wat doet de vakman?
- 5. Ventilatiesysteem in huis, waarop letten?
- 5.1 Stille mechanische ventilatie
- 5.2 Met of zonder afstandsbediening
- 5.3 Ventilatie Prestatie Keuring
- 6. 5 tips voor schone lucht in huis
- 7. Hoe besparen op ventilatie in huis? Vergelijk gratis offertes!
Hoe werkt mechanische ventilatie?
Regelmatig uw huis ventileren voorkomt een te hoge luchtvochtigheid in uw woning. Het doel van ventileren is het afvoeren van warme, vochtige lucht en deze lucht te vervangen door frisse lucht.
Ventileren kan op twee manieren: natuurlijke ventilatie en mechanische ventilatie. Een mechanisch ventilatiesysteem ververst automatisch de vervuilde lucht door schone lucht in uw woning.
Mechanische ventilatie zorgt ook voor het gelijkmatig verdelen van de lucht door heel uw woning. Ventilatoren in de badkamer, keuken en het toilet voeren vervuilde lucht af. De aanvoer van schoen lucht wordt geregeld via ventilatieroosters en raampjes in uw woonkamer en slaapkamer. De ventilatiebox zorgt ervoor dat de lucht wordt afgezogen naar buiten. Er kunnen meerdere luchtkanalen aangesloten zijn op de ventilatiebox.
Hoe en hoe vaak mechanische ventilatie reinigen?
Een mechanisch ventilatiesysteem is de hele dag door bezig met het afvoeren van vervuilde lucht door deze te verversen door schone lucht. Naast lucht neemt het systeem ook vuil mee, zoals stof. Belangrijk bij een mechanisch ventilatiesysteem is dat deze minimaal één keer per jaar reinigt. Dit kunt u eenvoudig zelf doen door losse onderdelen in een sopje te leggen. Overige onderdelen kunt u schoonmaken met de stofzuiger.
De ventilatiebox moet iedere 2 jaar gereinigd worden door een vakman. Iedere acht jaar dienen de afvoerkanalen gereinigd te worden. Dit kunt u niet zelf doen. U kunt hiervoor een specialist inschakelen.
Wanneer mechanische ventilatie vervangen?
Vanaf 1970 zijn de meeste huizen uitgerust met een mechanisch ventilatiesysteem. Vaak zitten in deze huizen ventilatieboxen met wisselstroomventilator, welke veel onnodige energie verbruiken. Is dit bij u het geval? Dan kunt u het beste de mechanische ventilatie vervangen.
Gemiddeld is de levensduur van de mechanische ventilatiebox 15 jaar. Maakt uw ventilatiesysteem veel lawaai? Of merkt u dat uw ventilatiesysteem in huis slecht afzuigt? Ook dan is het systeem aan vervanging toe.
Ventilatiebox vervangen, wat doet de vakman?
Als uw mechanische ventilatiesysteem vervangen moet worden, schakel dan een vakman in. Een vakman kan ook een mechanische ventilatie aanleggen, mocht deze niet aanwezig zijn in uw huis. Vakspecialisten beschikken over kwaliteitsmaterialen en de nodige kennis, het halve werk voor een goedwerkend mechanisch ventilatiesysteem. Het systeem wordt vakkundig geïnstalleerd en de mechanische ventilatiebox wordt correct afgesteld. De vakman geeft u uitgebreid uitleg en advies. Het voordeel van het aanleggen van een nieuw mechanisch ventilatiesysteem is dat het energie bespaard en minder geluid maakt. Daarnaast merkt u dat uw huis frisser wordt!
Ontdekken hoe u kunt besparen op mechanische ventilatie?
Ventilatiesysteem in huis; waarop letten?
Weet u waar u op moet letten met een ventilatiesysteem in huis? Het geluid wat mechanische ventilatie produceert heeft verschillende oorzaken. Bent u benieuwd hoe het zit met wel of geen afstandsbediening? De verschillen worden hier uitgelegd. Tot slot: wist u dat het van cruciaal belang is om een mechanisch ventilatiesysteem eens in de 4 jaar te laten keuren?
Stille mechanische ventilatie
100% stille mechanische ventilatie is helaas onmogelijk. Het is een feit dat nieuwe mechanische ventilatiesystemen aanzienlijk minder lawaai produceren dan oudere systemen. Heeft u last van het geluid wat uw mechanische ventilatie produceert?
Als u overlast ervaart van geluiden via de luchtroosters in muren en ramen, kunt u ervoor kiezen het ventilatiesysteem te verplaatsen. Als dit niet mogelijk is, kunnen geluiddempende buitenluchtroosters een oplossing bieden.
Is uw ventilatie box erg luidruchtig? Dit kan erop wijzen dat het model verouderd is. De beste keuze is een nieuwe ventilatie box die werkt op gelijkstroom. De standaard stand op deze box maakt amper geluid. Geluidsoverlast via het luchtkanaal is ook mogelijk. De oorzaak hiervan is dat via deze kanalen verschillende luchtstromen naar iedere ruimte in uw woning lopen. Een oplossing is het laten plaatsen van geluidsisolerende luchtkanalen en geluidsdempers.
Tot slot kunt u overlast ervaren door trillingen van de ventilator unit, vooral als deze in de hoogste stand staat.
Met of zonder afstandsbediening
Bij een mechanisch ventilatiesysteem regelt u zelf hoeveel het ventilatiesysteem afvoert. Dit doormiddel van een afstandsbediening of een knop. De knop bevindt zich vaak bij de mechanische ventilatie in de keuken, een centrale plek in huis. Vaak heeft de afstandsbediening of knop drie standen. De eerste gebruikt u wanneer er niemand thuis is, de tweede er wel iemand thuis is en de derde stand bij koken, douche, de was drogen of als er veel mensen aanwezig zijn in uw woning.
Het voordeel van mechanische ventilatie met afstandsbediening is dat u de toe- en afvoer op afstand kunt regelen. Als u gaat douchen, kunt u de mechanische ventilatie in de badkamer op afstand regelen.
Ventilatie Prestatie Keuring
Ventilatie Prestatie Keuring (VKP) is een methode om te onderzoeken of het mechanisch ventilatiesysteem goed is ontworpen, geïnstalleerd, ingeregeld en of het systeem nog naar behoren werkt. Deze keuring wordt uitgevoerd door een ventilatiespecialist gecertificeerd met conform BRL8010. Het wordt aangeraden om uw mechanische ventilatie iedere 4 jaar te laten controleren. Ook bij aanschaf van een nieuwe woning welke al voorzien is van een mechanisch ventilatiesysteem wordt de VKP-keuring aangeraden. Een nieuw systeem kan bij de oplevering direct gekeurd worden. Mechanische ventilatie wordt tijdens de VKP-keuring op het volgende gecontroleerd:
- Juiste toepassing
- Ventilatiecapaciteit
- Energieverbruik
- Regeling
- Muffe geur
- Geluid
- Onderhoudsmogelijkheden
5 tips voor schone lucht in huis
Hieronder geven we u 5-handige tips voor schonere lucht in huis!
- Zorg voor frisse lucht door ramen, deuren en ventilatieroosters open te zetten. 10-30 minuten per dag is al voldoende om de lucht in uw woning te verversen en de luchtvochtigheid naar beneden te brengen.
- Bepaalde ruimtes in uw woning vragen om extra ventilatie: zoals in de keuken tijdens het koken of in de badkamers als u gaat douchen.
- Zorg ervoor dat er minimaal 1,5cm ruimte tussen de drempel en de deur zit. Dit zorgt ervoor dat de lucht zich gemakkelijk door huis kan verplaatsen.
- Heeft u al mechanische ventilatie in huis? Zet deze dan nooit uit, behalve tijdens onderhoud en calamiteiten.
- Het laten installeren van goede, kwaliteitsvolle mechanische ventilatie door een vakspecialist. Het voldoende reinigen, onderhouden en laten keuren van uw mechanische ventilatiesysteem is van cruciaal belang voor een optimale luchtvochtigheid en de levensduur van het systeem.
Hoe besparen op ventilatie in huis? Vergelijk gratis offertes!
Het grootste voordeel van een mechanisch ventilatiesysteem in huis is dat vervuilde lucht in huis automatisch gereinigd wordt, de hele dag door!
Benieuwd naar de kosten van een natuurlijk en mechanisch ventilatiesysteem? Kiest u voor een mechanisch ventilatiesysteem, eventueel in combinatie met een natuurlijk ventilatiesysteem dan varieren de kosten tussen €1700,- en €7000,-. Bekijk hier de kosten van ventilatiesystemen.
Wilt u graag een mechanisch ventilatiesysteem? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan, vergelijk en vind de beste prijs en bespaar wel tot 40%! Altijd voordelig en een vakspecialist uit uw regio.