Buitendeur schilderen
Als uw buitendeur of voordeur er niet netjes uitziet, dan kan dit het uiterlijk van uw gehele woning beïnvloeden. Om die reden is het belangrijk om deze regelmatig te schilderen. Misschien nog wel belangrijker is het feit dat u de deur door hem te schilderen weer een aantal jaren beschermt tegen de weersinvloeden van buitenaf. Denk hierbij aan neerslag en wind, maar ook aan zonnestralen, het zuur van de regen en de uitstoot van auto’s. Heeft u een houten deur, dan zal u dit eens in de zoveel jaar moeten doen, afhankelijk van het houtsoort en het type verf u gebruikt. En in tegenstelling tot wat u misschien zal denken, is dit geen simpele taak. Bij het schilderen van uw buitendeur komt heel wat kijken, maar met het onderstaande stappenplan kunt u dit makkelijk zelf doen.
Kies je de juiste verf
Allereerst dient u te beslissen welk type verf u hiervoor wilt gebruiken. Deze keuze is erg belangrijk, omdat u hiermee de mate en de duur van de bescherming bepaalt. Uiteraard heeft het type verf ook direct invloed op het uiteindelijke uiterlijk van de deur. De beste bescherming haalt u uit verfsoorten op olie- of terpentine basis, zoals hoogglansverf of alkydverf. Deze twee verfsoorten drogen hard op en zijn makkelijk schoon te houden. Ook vormen ze een ondoordringbare waterafstotende laag tussen de buitenwereld en het hout. Aangezien deze verfsoorten glanzend zijn, zullen ze de zonnestralen afstoten in plaats van absorberen wat betekent dat ze hier ook veel beter bestand tegen zijn dan een mat verftype. Deze verfsoorten zijn te krijgen in verscheidene kleuren, dus u kunt ongetwijfeld de perfecte kleur kiezen die aansluit bij uw woning. Andere benodigdheden zijn een roller, een kwast, een mondkapje, een plamuurmes, schilderstape, een ontvettingsmiddel, een stoffertje en schuurpapier. Schaf naast de lak ook grondverf en lakplamuur aan. Nu bent u klaar om te beginnen met het schilderen van uw buitendeur.
“Geef het schilderwerk uit handen aan een vakman. Vergelijk gratis diverse offertes!“
Stappenplan:
Ontvetten: een goede voorbereiding is essentieel voor het uiteindelijke resultaat. Daarom is het belangrijk dat u de ondergrond juist behandelt. Dat betekent dat u allereerst de deur volledig ontvet. Dat kan met ammonia of met een ander ontvettingsmiddel. Zo heeft u een schoon canvas om mee te werken. Vervolgens controleert u de staat van de huidige verflaag. Is deze nog volledig intact, dan kunt u verdergaan naar de volgende stap. Bladert de verf echter op een aantal plaatsen af, dan verwijdert u hier de verf met een krabber. Indien de verf zich overal op de deur in slechte staat bevindt dan dient u eerst alle verf te verwijderen voordat u overgaat op stap 2.
Schuren: de deur is vetvrij en de verf is op de plaatsen waar nodig verwijderd. Nu kunt u de deur gaan schuren. Het is makkelijker als u al het deurbeslag van de deur haalt voordat u hieraan begint. Door de deur te schuren maakt u het oppervlak ruwer waardoor de nieuwe verf beter zal hechten. Daarnaast werkt u zo alle oneffenheden netjes weg en creëert u een gelijkmatige ondergrond. Zorg tijdens het schuren dat het stof goed kan worden weggezogen of draag een mondkapje zodat u dit niet inademt.
Filmpje buitendeur schuren:
Stofvrij maken: het is belangrijk dat de ondergrond van uw deur stofvrij is, zodat dit niet de verf in kan trekken. Dit doet u snel en gemakkelijk met een stoffertje. U kunt de kale plekken dun aanstippen met wat grondverf.
Plamuren: de diepere barsten en beschadigheden kunt u vervolgens gladmaken door lakplamuur te gebruiken. Hiermee werkt u alle oneffenheden netjes weg en creëert u een gladde ondergrond. Hierna schuurt u de deur nog een keer en herhaalt u deze stap, voor een perfecte afwerking. Verwijder vervolgens nogmaals het stof en vet, plak de randen af met schilderstape en u kunt beginnen met het schilderen van uw buitendeur.
Grondverf en aflakken: de eerste verflaag die u aanbrengt is grondverf. U kunt de grote oppervlakten behandelen met een roller en de randjes met een kwast. Nadat de grondverf droog is schuurt u deze nogmaals op. Daarna kunt u de lak aanbrengen en vaak is het nodig dit in verschillende lagen te doen. Een kwast en een roller zijn hier wederom vaak voldoende voor. Het is belangrijk dat u de verf goed verdeelt zodat er geen druipers ontstaan. Voor een echt glad oppervlak kunt u het gerolde gedeelte nog een keer extra nastrijken. Vervolgens verwijdert u de tape (bij voorkeur als de verf nog nat is), u laat de deur drogen en u bent klaar.
Filmpje: Buitendeur schilderen van A t/m Z
Handige tips:
Voor een perfect resultaat kunt u gebruik maken van de volgende handige tips. Het aanbrengen van de lak is een precies werkje. U kunt dit het beste doen door de deur in denkbeeldige vlakken te verdelen en deze één voor één te schilderen. Het is belangrijk dat de verf nog nat is voordat u op het volgende vlak overgaat, anders zullen er randjes zichtbaar worden. Houd hierbij een vaste werkvolgorde aan. Bent u klaar voor het volgende vlak, dan laat u de vlakken die u al heeft afgerond volledig met rust. Mocht u watergedragen verf gebruiken, zorg er dan voor dat u snel werkt. Dit type verf zal namelijk sneller drogen. De ooghoogte waarop uw deur wordt bekeken is belangrijk. De buitendeur zal namelijk op een andere ooghoogte worden bekeken dan bijvoorbeeld een toiletdeur. Voor een extra mooi resultaat besteedt u aan dat gedeelte extra aandacht. Als laatste is het verstandig uw deuren nooit liggend te schilderen, maar deze altijd in staande positie te houden. Hierdoor zal er aanzienlijk minder stof in de verf kunnen komen.
Uw buitendeur laten schilderen? Vergelijk gratis diverse offertes bij bedrijven bij u in de buurt!