Vochtige muren isoleren
Vochtproblemen in uw muren zijn niet iets om vrolijk van te worden. U wilt dit zo snel mogelijk opgelost zien, omdat gezondheidsrisico’s op de loer liggen. Vochtplekken in uw muren kunnen namelijk een bron zijn voor schimmelvorming. Daarnaast zijn de vochtige plekken natuurlijk ook ontsierend, kan de verf gaan afbladderen en dergelijke. Schakel een vakman in om het vochtprobleem op te lossen!
U ontvangt maximaal 5 offertes van vochtspecialisten bij u uit de buurt. Vergelijk deze offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten! Op deze pagina leest u meer over het isoleren van vochtige muren, welke soorten isolatie en of u recht heeft op subsidie.
Waarom vochtige muren isoleren?
Een oplossing voor vochtige muren kan zijn om de muren beter te gaan isoleren. Bijvoorbeeld middels spouwmuurisolatie, of het plaatsen van een voorzetwand met isolatie. Ook is het mogelijk om de binnenmuren te isoleren.
Het is goed om eerst te analyseren met een vochtdetectie waar de oorzaak van uw vochtprobleem ligt. Komt het vocht uw huis binnen via de spouw, omdat er problemen zijn met de voegen van uw buitenmuren?
Of is het opstijgend vocht uit de grond, wat via de binnenmuren uw woning in gezogen wordt? Vaak ziet u dan ook bij de grond vochtplekken ontstaan in de muren. Maar het extra vocht in uw woning slaat ook neer als condens op de ramen en kan ook hoger in de muren en plafonds voor vochtplekken zorgen.
Klik hier voor de prijzen van de diverse soorten muurisolatie.
Spouwmuurisolatie
Spouwmuurisolatie kan helpen om vochtproblemen op te lossen en de warmte beter binnen te houden. De spouw is een loze ruimte tussen uw binnenmuur en uw buitenmuur. Het oorspronkelijke idee was dat de lucht in de ruimte een isolerend effect zou hebben, maar dat blijkt helaas niet zo te zijn.
De buitenmuur is aan weersinvloeden onderhevig en kan na de nodige tijd vocht gaan doorlaten. Door de spouw te isoleren middels spouwmuurisolatie voorkomt u dat dit vocht in de spouw blijft hangen of zelfs door uw binnenmuur de woning binnensijpelt.
Bij spouwmuurisolatie wordt er isolerend en vochtwerend materiaal via kleine gaatjes in de voegen in de buitenmuur uw spouw in geïnjecteerd. Dit een relatief eenvoudige ingreep, die meestal slechts een dag tijd kost en van buitenaf gerealiseerd wordt.
U heeft geen rommel of andere overlast binnen. Afhankelijk van de staat van uw buitenmuur, kan reparatie en eventueel impregnatie nodig zijn, om te voorkomen dat uw buitenmuur nog verder verzwakt.
Vochtige muren isoleren?
Binnenmuur isoleren
Het is niet altijd mogelijk om spouwmuurisolatie uit te voeren. Soms is een gevel beschermd en mogen er geen gaatjes in de voeg gemaakt worden. Of zijn er te smalle voegen om hierdoor te kunnen injecteren. Dan is het ook mogelijk om van binnenuit te zorgen voor meer isolatie. Bij het isoleren van een binnenmuur komt wel iets meer kijken, omdat uw kamer leeg moet zijn om de werkzaamheden goed te kunnen uitvoeren.
Ook zijn er een aantal randvoorwaarden waar u rekening mee moet houden bij het (laten) isoleren van uw binnenmuur, zoals bijvoorbeeld de aanwezigheid van goede ventilatie in uw woning.
Ook moet er dan goed gekeken worden naar de oorzaak van de vochtproblemen. Als het vocht uw woning binnenkomt via scheuren in de gevel, zullen deze toch eerst gerepareerd moeten worden. Anders dringt het vocht uiteindelijk toch weer de binnenmuur in.
Er dient rekening gehouden te worden met koudebruggen tussen de verdiepingen. En bij binnenmuur isolatie zal altijd een vochtregulerend dampscherm aangebracht moeten worden tussen het isolatiemateriaal en de afwerkingslaag. Dit om condensatie te voorkomen.
Binnenmuren isoleren!
Voorzetwand met isolatie plaatsen
U kunt uw binnenmuren ook isoleren door een voorzetwand met isolatie te plaatsen. Een voorzetwand geeft u zowel thermische isolatie als geluidsisolatie, een bijkomend voordeel. Het is een gebruiksvriendelijke manier, aangezien u geen energie hoeft te stoppen in het repareren of afwerken van uw binnenmuren. En een voorzetwand biedt mogelijkheden om kabels of leidingen mooi achter weg te werken.
Een voorzetwand is vaak van gipskarton en kan eenvoudig geschilderd, behangen of betegeld worden, naar uw smaak. Wel levert u iets in aan ruimte en zult u de aanwezige stopcontacten of lichtschakelaars opnieuw moeten aanbrengen.
Subsidie voor isolatie
Het goed nieuws is dat de Vlaamse overheid subsidie biedt als stimulans voor het verbeteren van uw isolatie. Energiezuinigheid is een hot thema tegenwoordig, dus de overheid verstrekt subsidies om mensen te stimuleren hun woning energiezuiniger te maken.
Isolatie is namelijk een investering, weliswaar met een redelijke opbrengst op korte termijn, maar de overheid biedt subsidie om mensen over de drempel van de initiële kosten te helpen. Via de website van de Vlaamse overheid vindt u meer info over de subsidiemogelijkheden.
Besparen op muurisolatie? Vergelijk gratis offertes
Wilt u uw muur laten isoleren om vochtige muren te verhelpen en voorkomen? Schakel dan een vakman in! Zo weet u zeker dat de muren goed geïsoleerd worden.
U ontvangt maximaal 5 offertes van vakspecialisten bij u uit de buurt. Vergelijk de offertes en kies de specialist die het beste bij u past. Zo bespaard u tot wel 40% op de kosten voor isolatie! De aanvraag is geheel vrijblijvend; u zit dus nergens aan vast.