Houtrot verwijderen
Als houtrot onbehandeld blijft kan dit grote problemen opleveren in uw houten constructies en profielen. Hout is op zich een schitterend materiaal, maar het is in kale vorm niet goed bestand tegen vocht. Als dit vocht toch het hout in kan trekken, zullen op die plek schimmels kunnen ontstaan. Deze schimmels veroorzaken vervolgens houtrot. Hout dat is aangetast door houtrot is op die plekken zwak en dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Gelukkig kunt u, als u er op tijd bij bent, deze houtrot goed behandelen zonder dat het nodig is hier het hout volledig voor te vervangen.
Hoe ontstaat houtrot
In tegenstelling tot wat over het algemeen gedacht wordt, kan houtrot zowel binnen- als buitenshuis voorkomen. Hout buitenshuis staat natuurlijk bloot aan strengere omstandigheden en dient daar goed tegen te worden beschermd. Toch kan houtrot al ontstaan bij een luchtvochtigheid van boven de 25% en een temperatuur van boven de 5 graden Celsius. Dat betekent dat u binnenshuis ook houtrot kunt aantreffen. Vaak is er dan sprake van een vochtige kelder, optrekkend vocht, verwaarloosd onderhoud of simpelweg hout dat niet voldoende is behandeld. Als het vocht het hout bereikt en intrekt, dan zal het niet drogen als uw woning op die plek niet voldoende is geventileerd. Het vocht dat niet droogt zal gaan schimmelen, waardoor het hout gaat rotten en zwak wordt. Wanneer u houtrot constateert kunt u hier het beste direct wat aan doen, omdat het anders tot onherstelbare schade en een peperdure reparatie kan leiden.
“Liever een erkende vakman bij u uit de buurt inschakelen voor het verwijderen van houtrot? Vergelijk gratis offertes“
Houtrot verwijderen
Het verwijderen van houtrot kunt u in principe vrij simpel zelf doen. Allereerst is het belangrijk om het houtrot te detecteren en te markeren. Als u houtrot heeft in uw ramen dan kunt u dit herkennen doordat de verf gaat scheuren of de ramen gaan klemmen. Op andere plaatsen zal u het houtrot met het blote oog kunnen zien, bijvoorbeeld omdat het hout daar anders van kleur is of omdat het brokkelt. Ook kunt u met een botte priem in het hout prikken. Als deze makkelijk het hout in gaat, dan is er sprake van houtrot. Als u de priem niet in het hout kunt brengen, dan is het hout daar nog in goede staat. Bij twijfel kunt u overwegen een houtvochtmeter te gebruiken. Als u een vochtigheid meet van boven de 20 procent, dan is het hout op die plek te vochtig. De plek waar u houtrot heeft aangetroffen markeert u vervolgens door het af te tekenen.
Nadat u alle houtrot heeft gelokaliseerd is het tijd om dit te verwijderen. Dit zou vrij makkelijk moeten gaan met een hamer en een beitel. Doe dit voorzichtig, zodat u het gezonde hout zo min mogelijk beschadigd. Nadat u al het rotte hout heeft verwijderd kunt u het beste ook een centimeter van het droge hout weghalen, zodat u zeker weet dat er alleen nog goed hout over is. Als u twijfelt kunt u altijd wederom de houtvochtmeter gebruiken of het hout extra droog föhnen.
Herstellen
Nadat u al het rotte hout heeft verwijderd behandelt u de plek met een houtrotstop. Het is belangrijk dat u dit eerst goed laat drogen voordat u de houtrotvuller aan gaat brengen. Vul het gehele gat met deze pasta en strijk dit glad met een plamuurmes. Ook dit laat u weer goed drogen. De volgende stap is het schuren van het hout. Als u ook gaat schilderen dan is het belangrijk dat u het gehele oppervlak schuurt en ontvet. Eventueel verwijdert u alle oude verf. Vervolgens brengt u een laag grondverf aan en dit schuurt u nogmaals voordat u de nieuwe verflaag aanbrengt. Indien nodig doet u dit in twee lagen. Nu is uw houtrot volledig verwijderd, behandeld en hersteld en kan uw houten constructie of profiel er weer vele jaren tegenaan.
Video houtrot verwijderen
Houtrot voorkomen
Houtrot kunt u vrij makkelijk voorkomen als u na de reparatie regelmatig een aantal simpele handelingen verricht. Controleer uw hout buiten en binnen goed op vochtigheid. Vooral rondom ramen komt houtrot veel voor. Controleer ook de verf en zorg ervoor dat dit geen scheuren vertoont of loslaat. Op deze plekken kan vocht namelijk heel makkelijk het hout intrekken en erg lastig weer drogen. Wanneer u schade aantreft kunt u het beste het hout zo snel mogelijk opnieuw schilderen. Buiten dient u dit één keer in de 3 jaar te doen, omdat dit hout meer aan vocht wordt blootgesteld. Door goed en tijdig onderhoud uit te voeren en het hout regelmatig te inspecteren en beschermen kunt u houtrot vaak tijdig opsporen of volledig voorkomen.